Rota Ormancılık - İletişim: 0545-586-16-74
Afyonkarahisar Ağrı Aksaray Amasya Ankara Ardahan Artvin Batman Bayburt Bingöl Bitlis Çankırı Çorum Erzincan Erzurum Gümüşhane Hakkari Iğdır Karaman Kars Kayseri Kırıkkale Kırşehir Konya Mardin Muş Nevşehir Niğde Siirt Sivas Şırnak Tokat Tunceli Van Yozgat




2024 - EYLÜL DÖNEMİ ÖZEL AĞAÇLANDIRMA BAŞVURU İLLERİ
Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Artvin, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Çorum, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Karaman, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Siirt, Sivas, Şırnak, Tokat, Tunceli, Van ve Yozgat
Özel Ağaçlandırma Çalışmaları
Saha Belirleme
Özel ağaçlandırma çalışması yapmak üzere istediğiniz konum çevresinde O.G.M.'nin belirlemiş olduğu kriterlere uygun sahalar tespit edilir.
Başvuru
Yılda iki ay açılan başvuru sürecinde belirlenen arazi için gerekli evraklar hazırlanarak başvuru yapılır.
Özel Ağaçlandırma Uygulama Projesi
Kabul edilen başvurunuza istinaden gerekli arazi çalışmaları yapılır ve projeniz hazırlanır.
Saha Kurulumu
Projeniz onaylandıktan sonra arazi teslimi yapılır. Teslim aldığınız sahaya projeye uygun olarak arazi hazırlığı, dikim, bakım ve koruma çalışmaları yapılır.
Bozuk veya verimsiz orman alanlarını değerlendirmek için asli odun ve odun dışı orman ürünlerinin üretileceği ormanların kurulması amacıyla gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılacak özel ağaçlandırma ve özel imar-ihya çalışmalarına "Özel Ağaçlandırma" denir. Türkiye'deki orman varlığının arttırılması ve orman alanlarının korunması amaçlanmıştır. Gelir getirici türler ile orman köylüsünün, gerçek ve tüzel kişilerin ekonomisine destekte bulunmaktadır.
Orman arazilerinde müracaatlar e-Devlet üzerinden Nisan ve Eylül aylarında Orman Genel Müdürlüğüne, Hazine arazilerindeki müracaatlar ise defterdarlık veya mal müdürlüklerine yapılmaktadır. Tapulu arazilerdeki müracaatlar da, tapu kayıt belgesi ile birlikte yine Orman Genel Müdürlüğüne yapılmaktadır. Orman arazilerinde yapılacak özel ağaçlandırmalarda, bir defada 49 yılı geçmemek üzere çalışma yapılacak türün idare müddeti kadar saha izni verilebilmektedir. Hazine arazileri, bir defada 10 yıl olmak üzere çalışma yapılacak türün idare müddeti kadar kiralanabilmektedir.
Orman arazilerine yapılacak başvurular amenajman planlarındaki bozuk veya orman içi açıklık olan alanlara yapılabilmektedir. Amenajman planında bozuk veya orman içi açıklık olduğu halde arazide tam kapalı ağaç örtüsü varsa bu alanlara başvuru yapılmamalıdır.
Rota Ormancılık olarak sizin istediğiniz konum çevresinde gerekli incelemeleri yaparak uygun şartları sağlayan sahaların tespiti yapılabilmektedir. Alternatif sahalar hakkında sizinle yapılan kritikten sonra gerekli başvuru evraklarınız hazırlanmaktadır. Unutulmamalıdır ki bir saha için birden fazla başvuru olması halinde ilk başvuruyu yapan hak sahibi olmaktadır. Bu nedenle özel ağaçlandırma başvurunuz için saha tespiti ve gerekli evraklar Nisan-Eylül ayından önce hazırlanılması tavsiye edilmektedir.
Proje kapsamında 2021 yılı arazi kullanım bedelleri; Orman arazilerinde yapılacak özel ağaçlandırmalarda her bir dönüm(dekar) saha için yıllık 5 TL arazi kullanım bedeli, Hazine arazilerinde yapılacak özel ağaçlandırma uygulamaları için ise, her bir dönüm(dekar) saha için yıllık 6,5 TL saha kira bedeli alınmaktadır.
Özel ağaçlandırmalarda proje yatırım bedelinin %25’i Orman Genel Müdürlüğünce proje sahibine hibe olarak verilmektedir. Özel ağaçlandırma çalışması yapan kişinin, orman köyü nüfusuna kayıtlı olan ve o köyde ikamet eden kişi, çalışmaya konu olan ağaç türünün de ceviz, kestane, antep fıstığı, badem, harnup, alıç, defne, mahlep, zeytin, kuşburnu gibi odun dışı orman ürünü veren ağaç ve ağaççık türü olması durumunda, proje yatırım bedelinin %65’i Orman Genel Müdürlüğünce proje sahibine hibe olarak verilmektedir. % 65 hibe uygulaması, her bir kişiye bir defaya mahsus olmak üzere maksimum 30 dönüm(dekar) sahada yapılacak özel ağaçlandırma proje uygulamaları için verilmektedir.
Özel ağaçlandırma çalışması yapabilmek için minimum orman alanlarında 5 dönüm(dekar), hazine arazilerinde 20 dönüm (dekar) ve sahipli arazilerde 5 dönüm(dekar) olması gerekmektedir. Bu alanlardan daha küçük alandaki bir yere başvuru yapılamamaktadır. Ayrıca Hazine arazilerinde imar planı içerisinde kalan ve ağaçlandırılacak alan olarak ayrılan yerlerde 20 dönüm şartı aranmamaktadır.
Belirlenen üst sınırlar ise şu şekildedir. Hazine arazilerinde gerçek ve tüzel kişiler için bir defada en fazla 3.000 dönüm (dekar), Devlet ormanlarında Gerçek kişilere 500 dönüm (dekar) ve Devlet ormanlarında Tüzel kişiler için üst sınır olmayıp her bir müracaat da en fazla 3.000 dönüm (dekar) alana başvuru yapabilirler.
Yapılan son düzenlemeler ile özel ağaçlandırma çalışmalarında kullanılacak türler iki ana başlık altında toplandı. Bunlar;
1- Odun Üretimi için kullanılan türler; Dişbudak, Elderika Çamı, Kavak, Kızılağaç, Kızılçam, Okaliptus, Sahilçamı, Servi, Söğüt, Titrek Kavak, Akasya, Akçaağaç, Andız, Ardıç, At kestanesi, Aylantus Çam, Çınar, Çitlenbik, Demirağacı, Erguvan, Göknar, Gülibrişim, Gürgen, Gladiçya, Huş, Ihlamur, İğde, Karaağaç, Katalpa, Kayacık, Kayın, Ladin, Mazı, Meşe, Sedir ve Sığla
2- Odun Dışı Orman Ürünleri için kullanılan türler; Ahlat, Alıç, Antep Fıstığı, Badem, Bıttım, Ceviz, Defne, Delice, Fındık, Fıstık Çamı, Hünnap, İncir, Keçiboynuzu (Harnup), Kestane, Kızılcık, Kuşburnu, Mahlep, Maviyemiş (Likapa), Menengiç, Mersin, Mürver, Nar, Sakız Ağacı, Yaban Mersini, Yabani Kiraz, Zeytin
-
Bu türlerin altına tek yıllık bitkilerin yetiştirilmesine de izin verilmiştir. Ancak sadece alt tür yetiştirebilmek için saha kiralaması yapılamamaktadır.
Devlet ormanı sayılan yerlerde yetiştirilebilecek alt türler; ekolojisine uygun olan tıbbi, aromatik, yumrulu ve soğanlı bitkilerin yetiştirilebilir. Alt türlere ayrılan alan Özel ağaçlandırma başvurusu yapılan alanın % 5'ini geçmemesi şartıyla yetiştirilebilir.
Hazine ve Sahipli arazilerde yetiştirilebilecek olan alt türler; ekolojisine uygun olan tıbbi, aromatik, yumrulu, soğanlı bitkiler ile tarım ürünleri yetiştirilebilir.

Ceviz Bahçesi

Ceviz Toplama


Kuşburnu Bahçesi


Ihlamur Bahçesi

İncir Bahçesi

Badem Bahçesi

Nar Bahçesi
Özel Ağaçlandırma Projesi Kapsamında Yapılabilecek Tesisler
Ormanlık alanlarda yapılabilecek tesisler;
-
Üretim, işleme, bakım ve koruma gayeli konteyner
-
Karavan (En fazla iki adet konteyner veya karavan)
-
Prefabrik bekçi evi (En fazla 1 adet 100m²)
-
Taşınabilir tuvalet
-
Hangar- Depo (Her bir bölümü 250 m²‘den büyük olmamak kaydıyla en fazla 2.000 m².)
-
Su deposu (En fazla 5.000 m³ birden fazla yapılabilir)
-
Sulama ve yangın havuzu
-
Su isale hattı
-
Su kuyusu
-
Don kırıcı tesisler
-
Elektrik tesisleri
-
B tipi tali orman yolu
İmar planı dışında bulunan Hazine arazilerinde yapılabilecek tesisler;
-
Seyyar prefabrik yapı ( alanın binde biri kadar en fazla 3.000 m²)
Sahipli arazilerde yapılabilecek tesisler;
-
Sosyal maksatlı yapı (Alanın % 6'sı veya en fazla 5.000 m²)
İzin verilen tesisler projede belirtilmemiş ve yapılmamışsa revize projesi yapılarak izin verilen tesisler projeye eklenebilir.
Özel Ağaçlandırma Projesi Kapsamında Hibe Destekleri
Ormanlık alanlarda yapılacak özel ağaçlandırma sahalarında;
-
Orman köyü nüfusuna kayıtlı olup o köyde ikamet eden gerçek kişilerin yaptığı 30 dönüm (3 Ha) alan için %65 hibe desteği verilmektedir.
-
Geri kalan gerçek veya tüzel kişilerin yaptıkları özel ağaçlandırma projelerinin % 25'i oranında hibe alınabilir.
-
Hibe yerine ücretsiz fidan desteği; özel ağaçlandırma ve özel imar-ihya çalışmalarında, onaylı uygulama projesinde belirtilen tür ve sayılarda fidan Bölge Müdürlüğünden ücretsiz olarak verilecektir.
Hibe hesaplamaları yapılan Özel Ağaçlandırma projesinin yatırım giderleri kısmında belirtilen kalemler üzerinden o yılın birim fiyat cetveline göre yeniden hesaplanarak yapılmaktadır.
Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olanlar için ek desteklerde mevcuttur. bu destekler;
-
Bodur/Yarı Bodur Meyve Türleri ile Bahçe Tesisinde sertifikalı fidanlar için dekar başına 400 TL, standart fidanlar için dekar başına 100 TL destek alabilirsiniz.
-
Diğer Meyve Fidanları ile Bahçe Tesisi (Bağ ve Nar hariç) fidanlarına sertifikalı fidanlar için dekar başına 280 TL, standart fidanlar için dekar başına 100 TL destek alabilirsiniz.
-
Mazot ve Gübre desteği olarak dönüm başına 19 TL destek alabilirsiniz.
Özel Ağaçlandırma Çalışmalarında Kullanılan
Türlerin Meyvelerinin Faydaları
-
Özel ağaçlandırma hangi sahalarda yapılablir ?- Bozuk orman alanları ile orman içi açıklık sahalarda, - Hazine arazileri ile Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki arazilerde, - Gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyet ve tasarrufundaki alanlarda,
-
Kimler özel ağaçlandırma yapabilir ?- Köy tüzel kişilikleri, - Kamu kurum ve kuruluşları, - Belediyeler, - Tarımsal kalkınma kooperatifleri, - Köye hizmet götürme birlikleri, - Dernekler, - Vakıflar, - Şirketler, Diğer gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılabilir.
-
Özel Ağaçlandırma çalışmalarında hangi ağaç türleri kullanılır?Özel ağaçlandırmaya konu türleri iki ana başlık altında incelemeliyiz. 1- Odun Üretimi için kullanılan türler; Dişbudak, Elderika Çamı, Kavak, Kızılağaç, Kızılçam, Okaliptus, Sahilçamı, Servi, Söğüt, Titrek Kavak, Akasya, Akçaağaç, Andız, Ardıç, At kestanesi, Aylantus Çam, Çınar, Çitlenbik, Demirağacı, Erguvan, Göknar, Gülibrişim, Gürgen, Gladiçya, Huş, Ihlamur, İğde, Karaağaç, Katalpa, Kayacık, Kayın, Ladin, Mazı, Meşe, Sedir ve Sığla 2- Odun Dışı Orman Ürünleri için kullanılan türler;Ahlat, Alıç, Antep Fıstığı, Badem, Bıttım, Ceviz, Defne, Delice, Fındık, Fıstık Çamı, Hünnap, İncir, Keçiboynuzu (Harnup), Kestane, Kızılcık, Kuşburnu, Mahlep, Maviyemiş (Likapa), Menengiç, Mersin, Mürver, Nar, Sakız Ağacı, Yaban Mersini, Yabani Kiraz, Zeytin
-
Özel ağaçlandırma başvuruları ne zaman yapılmaktadır?Özel ağaçlandırma başvuruları yılda iki defa Nisan ve Eylül ayları içerisinde yapılmaktadır. Ancak her yer için ilk başvuru yapan öncelikli olduğu için saha başvuru süresinden önce belirlenerek gerekli evraklar hazırlanmalıdır.
-
Kimler özel ağaçlandırma yapamaz ?Yabancı uyruklu olanlar ile 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 28 nci maddesi kapsamı dışında vatandaşlıktan çıkarılan gerçek kişiler ve bunların kurmuş oldukları veya ortağı oldukları tüzel kişilikler özel ağaçlandırma, özel erozyon kontrolü ve özel imar-ihya yapamazlar. Ayrıca, Devlet ormanlarında Bakanlığımız personeline ve bunların birinci derece yakınlarına (eş, çocuk, anne ve baba) özel ağaçlandırma, özel erozyon kontrolü ve özel imar-ihya gayesiyle saha izni verilmez.
-
Özel ağaçlandırma çalışmalarının yasal dayanağı nedir ?6831 Sayılı Orman kanununun 31/8/1956 tarihli ve 6831 sayılı Orman Kanununun 57 nci,63 üncü, ek 5 inci maddesi ve ek 12 nci maddesi ve bu kanuna dayanılarak çıkarılan 23.08.2012 ve 28390 sayılı Resmi Gazete yayınlanan “Ağaçlandırma Yönetmeliği” dir.
-
Özel Ağaçlandırma çalışmaları için hibe veriliyor mu?Özel Ağaçlandırma projelerinde sahanız orman köyü sınırları içerisinde ve bu köyde en az 5 yıl ikamet ederseniz %65, bu şartları sağlamazsanız %25 hibe desteği alabilirsiniz.
-
Hibenin tamamı bir defada mı verilmektedir?Hayır, yapılan iş kalemleri tespit edilerek kontrollü olarak kullandırılmaktadır.
-
Hibe dekar başına mı verilmektedir?Hibe, proje sahasının alanına göre değil, yapılacak işler için projede belirtilen miktar kadar verilmektedir.
-
Hibe tutarı hangi birim fiyatlarla yapılmaktadır?Projelerde kredi tutarı hesap edilirken, Çölleşme ve Erozyon Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğünce her yıl yayınlanan Birim Fiyatlar kullanılmaktadır.
-
Özel Ağaçlandırma sahaları ortak alınabilir mi veya devir edilebilir mi?Özel ağaçlandırma için verilen izinler İdarenin uygun görmesi şartıyla devredilebilir veya ortak alınabilir.
-
Devir veya ortak alma şartları nelerdir?- İzin sahibi birden fazla gerçek ve/veya tüzel kişi ise; saha tesliminden sonra ortaklar birbirlerine devir yapabilirler. - İzin sahibi, saha teslimi yapıldıktan sonra ortak alabilir. Alınan bu ortağa sahanın devredilebilmesi için ortaklığın onaylanmasından itibaren 2 yıl geçmesi ve sahanın başarılı olması şartı aranır. - İzin sahibi tarafından iznin üçüncü şahıslara devredilebilmesi için saha tesliminden itibaren 3 yıl geçmesi ve sahanın başarılı olması şartı aranır.
-
Devir veya Ortak almak isteyen nereye başvurmalıdır?Talep edilen alanın ait olduğu Orman İşletme Müdürlüğüne başvurmalıdır.
-
Devir veya Ortaklık başvurusu sırasında istenen belgeler nelerdir?- Devir almak isteyen veya ortak olmak isteyen gerçek veya tüzel kişilerin noter onaylı dilekçeleri ile devretmek isteyen veya ortak almak isteyen gerçek veya tüzel kişilerin noter onaylı dilekçeleri, - Devir almak isteyen veya ortak olmak isteyen gerçek veya tüzel kişilerden alınacak noter onaylı taahhüt senedi ile hibe veya kredi kullanılmış ise kullanılan kredi miktarı kadar borç senedi veya hibe taahhüt senedi ya da gayrimenkul ipoteği, Gerekmektedir.
-
Özel ağaçlandırma yapılan saha mirasçılara intikal ettirilir mi?Özel Ağaçlandırma, erozyon kontrolü, imar-ihya sahaları proje sahibinin ölümü halinde saha izni proje sahibinin hakları ve yükümlülükleri, veraset ilamında belirtilen mirasçılara devredilebilir.
-
Özel ağaçlandırma sahalarından kim faydalanır? Üretime devlet el koyar mı?Hayır, çalışmalar neticesinde üretilen ürünlerden tamamıyla üretici faydalanmaktadır. Devletin el koyması gibi bir şey söz konusu değildir.
-
Özel ağaçlandırma kriterlerinde değişiklik olur mu?Her yıl başvuru başlamadan önce O.G.M. tarafında başvuru kriterleri ilan edilmektedir. 7310 nolu tamim ile bu kriterler belirlenmiş olup tamimde değişiklik yapılabilir.
-
Devlet ormanı sayılan yerlerde özel ağaçlandırma yapılabilir mi?Evet, Devlet ormanı sayılan yerlerde arazi tahsis edilerek özel ağaçlandırma yapmak mümkündür.
-
Devlet ormanlarında tahsis edilecek olan sahanın büyüklüğü en az ne kadar olmalıdır?Orman alanlarında özel ağaçlandırma yapmak üzere tahsisi istenen saha en az 5 dekar (dönüm) büyüklüğünde olmalıdır.
-
En fazla kaç dekar (dönüm) sahada çalışma yapılabilir?Ormanlık alanlarda bir istekliye en fazla 500 dekar (dönüm) alanda Özel ağaçlandırma yapılabilir.
-
Verimli devlet ormanında özel ağaçlandırma yapılabilir mi?Verimli devlet ormanlarında kesinlikle özel ağaçlandırma yapılamaz.
-
Ormanlık alanlarda nereye müracaat etmeliyiz ?En yakın Orman idaresine başvurabilirsiniz.
-
Müracaatta istenen belgeler nelerdir?- Başvuru dilekçesi - Meşcere haritası - Koordinat özet çizelgesi - Müracaat sahasının sınırlarını gösterir Excel belgesi - Orman Mühendisleri Odası "Oda Kayıt Belgesi"
-
Hangi alanlarda özel ağaçlandırma izni verilmez ?- Kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri ve turizm merkezleri kapsamında bulunan alanlar, - Doğal tarihi ve arkeolojik sit alanları. - Bakanlar Kurulu kararıyla muhafazaya ayrılan ve ilan edilen yerler, - Yaban hayatı geliştirme sahaları, - 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu kapsamındaki yerler, - 2872 sayılı Çevre Kanununa göre özel çevre koruma bölgesi olarak ilan edilen yerler, - Otlatma planı ile ayrılan sahalar, kadimden beri kullanılan yaylak ve kışlaklara geçiş yolları, - Madencilik faaliyeti sonucu tabii yapısı bozulmuş sahalar, - Bakanlıkça tescil ve ilan edilen örnek avlaklar, - Amenajman Planlarına veya aktüel durumuna göre verimli Ormanlarda, - Deniz kıyı kenar çizgisinden itibaren kara yönünde yatay olarak 2000 metrelik mesafe içinde bulunan yerler, - Tabii göl kıyı kenar çizgisinden itibaren kara yönünde yatay olarak 500 metrelik mesafe içinde bulunan yerler. - Mülkiyeti Mera olan alanlar, - Mülkiyet ihtilafı olan yerler, - Başka kişi veya kuruluşlara tahsisli olan sahalarda;
-
Aynı sahaya birden fazla başvuru olursa ne olur ?İlan süresi içerisinde sizden başka müracaat olmaması halinde ilk müracaatı yapan gerçek veya tüzel kişi hak sahibi olur.
-
Başvurumuz kabul edildiğinde ne yapmalıyız ?Başvurunuzun kabul edildiği saha için "Özel Ağaçlandırma Uygulama Projesi" hazırlanarak ilgibi bölge müdürlüğüne müracaat edilir. Bölge müdürlüğünce onaylana proje müteakibinde arazi teslimi yapılarak proje uygulamasına başlanır.
-
Hak sahipliğinden vazgeçebilir miyiz ?Hak sahibinin saha izninden vazgeçmesi halinde başvuru bedeli orman idaresine gelir kaydedilir. Hâk sahipliği tutanağında 2. Sıradaki istekliye tebligat yapılır oda gelmezse 3. Sıradaki talep sahibine tebligat yapılır oda kabul etmezse bu 3 talep sahibininde başvuru bedelleri gelir kaydedilir ve söz konusu saha tamamen iptal edilerek bir sonraki ilan dönemine bırakılır.
-
İzin raporunun uygun görüldüğü tebliğ edilir mi?İşletme Müdürlüğünce Genel Müdürlükçe uygun görülen alanların 60 - 90 gün içinde proje yaptırılması için talep sahiplerine tebligat yapılır.
-
Proje kim tarafından düzenlenecek?Özel Ağaçlandırma Projesini Özel Ormancılık büroları tarafından yapılır
-
Projemiz ne kadar sürede incelenir?İşletme müdürlüğü, uygulama projesini en geç 30 gün içinde arazide ve büroda inceleyerek bölge müdürlüğüne gönderir.
-
Kim tarafından onaylanacak?Uygulama projesi uygun bulunması halinde bölge müdürü tarafından onaylanır ve uygulama projesi hariç izin raporu ve ekleri saha izni için Genel Müdürlüğe gönderilir. Genel Müdürlükçe uygun görülmesi halinde saha izni (Tahsis) verilir.
-
Saha tahsisi için herhangi bedel alınır mı?Hayır alınmaz. Bakanlıkça uygun görülen alanlar 6831 sayılı kanunun 57.maddesi uyarınca bedelsiz olarak tahsis edilir.
-
Tahsis süresi ne kadardır?Özel ağaçlandırma uygulama projesinde belirtilen tür/türlerin idari süresi boyunca sahaya izin verilir.
-
Verilen süre içerisinde proje yapılıp teslim edilmezse ne olur?Bu gibi durumlarda talep edilmesi halinde 1 ay ek süre verilebilir. Uygulama projesinin verilen ek süre içerisinde de teslim edilmemesi halinde izin raporu bölge müdürlüğünce iptal edilir.
-
Projenin onaylandığı bildirilir mi?İşletme müdürlüğünce projenin onaylandığı yazılı olarak tebliğ edilerek 60 gün içinde taahhüt senedinin verilmesi istenir.
-
Saha başvuru sahibine nasıl ve ne zaman teslim edilir?Taahhüt senedinin verilmesini müteakip, saha üzerinde boşaltılması gereken orman emvali yok ise on beş gün içinde, boşaltılması gereken orman emvali var ise altmış gün içinde ilgili orman işletme müdürlüğünce boşaltılarak saha teslimi yapılır.
-
Ne zaman işe başlanmalıdır?Saha tesliminden itibaren 90 gün içerisinde işe başlanması istenir.
-
Dikilecek tür fidanları sertifikalımı olmalıdır?Sahaya dikilecek yabancı menşeili çeşitlerden ülkemizde sertifikalı üretimi yapılanlar kullanılabilir. Yerli türlerde ise sertifika aranmaz.
-
Fidanları nereden temin edeceğiz?Dikilecek fidanları serbest piyasadan veya genel müdürlüğümüze ait fidanlıklardan temin edebilirsiniz.
-
Tıbbi ve Aromatik bitkiler ile özel ağaçlandırma yapılabilir mi?Yapılacak özel ağaçlandırma ve özel erozyon kontrolü çalışmalarında projesinde belirtilmesi kaydıyla odun veya odun dışı orman ürünü veren ağaç ve ağaççık türlerinin altında alt tür olarak; yörede tabii olarak yetişen tıbbi, aromatik, yumrulu ve soğanlı bitkilerin yetiştirilmesine izin verilebilir.
-
Tarım ürünleri ekilebilir mi?Devlet ormanlarından tahsis edilen alanlarda tarım ürünü ekilemez.
-
Bize tahsis edilmiş alanda yapılaşmaya izin var mı?Yapılaşmaya müsaade edilmemektedir. Ancak tahsis edilen alanlarda üretim, bakım ve koruma amaçlı konteyner veya karavan ile hangar-depo, su deposu, sulama ve yangın havuzu, su isale hattı, su kuyusu, elektrik tesisleri ve B tipi tali orman yolu yapılmasına izin verilebilir.
-
Endüstriyel maksatlı özel ağaçlandırma ne demektir?Uygun topoğrafya, iklim ve toprak yapısı olan yoğun mekanizasyon ve kültür tekniklerinin uygulanabileceği alanlarda yapılan ve hızlı gelişen türlerle odun hammaddesi üretmek maksadıyla yapılan ağaçlandırma çalışmalarıdır.
-
Endüstriyel maksatlı özel ağaçlandırma yapılabilir mi?Evet devlet orman alanlarında endüstriyel maksatlı özel ağaçlandırma yapılabilir.
-
Kimler Endüstriyel maksatlı özel ağaçlandırma yapabilir?Faaliyet alanı içerisinde endüstriyel ağaçlandırma yapacağına dair ibare bulunan veya yıllık odun işleme kapasitesi 25.000 m3 ve üzerinde olan şirketler.
-
Endüstriyel maksatlı özel ağaçlandırma hangi türlerle yapılabilir?Kızılçam, sahil çamı (p. pinaster), kızılağaç, dişbudak, okaliptüs, servi, söğüt ve kavak gibi hızlı gelişen türlerle yapılabilir
-
Endüstriyel maksatlı ağaçlandırmalarda müracaat nereye yapılır?Endüstriyel maksatlı özel ağaçlandırmalarda müracaat ilgili Bölge Müdürlüğüne yapılmalıdır.
-
Endüstriyel maksatlı ağaçlandırmalarda müracaatta ne gibi belgeler istenmektedir?Şirketler izin talepleri için, talep edilen sahanın üzerinde gösterildiği kroki veya harita ile özel ağaçlandırmayı sahanın yetişme muhitine uygun olarak yukarıda belirtilen tür veya türler ile yapacağına dair taahhütname ve şirket sözleşmesi ile başvurulur.
-
Endüstriyel maksatlı ağaçlandırmalarda en az saha miktarı ne kadardır?İzne konu saha 10 hektardan küçük olamaz.
-
Endüstriyel maksatlı ağaçlandırmalarda ortaklık ve devir söz konusu mudur?Bu sahalar üçüncü şahıslara devredilemez ve ortak alınamaz.
-
Endüstriyel maksatlı ağaçlandırmalar için sahanın uygun olduğunu kim belirlemektedir?Endüstriyel maksatlı özel ağaçlandırma müracaatları bölge müdürlüğünce değerlendirilmek üzere Genel Müdürlüğe gönderilir. Müracaatlar Genel Müdürlükte, ilgili şube müdürü başkanlığında 2 teknik elemandan oluşan, 3 kişilik komisyon marifetiyle müracaata konu sahanın endüstriyel maksatlı özel ağaçlandırmaya uygun olup olmadığı, müracaatçının başvuru için gerekli şartları taşıyıp taşımadığı hususları dikkate alınarak incelenir. Yapılan inceleme ve değerlendirme neticesinde müracaatı uygun görülen müracaatçı adına hak sahipliliği tutanağı düzenlenir.
-
Hazine arazilerinde Özel Ağaçlandırma Yapılabilir mi?Evet, Hazine arazilerinde arazi tahsis edilerek özel ağaçlandırma yapmak mümkündür.
-
Hazine arazilerinde tahsis edilecek olan sahanın büyüklüğü en az ne kadar olmalıdır?Hazine arazilerinde (imar planı içinde kalan ve ağaçlandırılacak alan olarak ayrılan sahalar hariç) en az 20 dekar (dönüm) büyüklüğünde olması gerekmektedir.
-
En fazla kaç dekar sahada çalışma yapılabilir?Hazine arazilerinde bir istekliye bir defada en fazla 3000 dekar sahada özel ağaçlandırma yapılabilir.
-
Özel Ağaçlandırma yapılacak sahayı kim bulur?Hazineye ait olan alanlarda Özel Ağaçlandırmaya uygun alanlar belirlenerek ilgili valilik, defterdarlık veya kaymakamlıklara ait internet sitesiyle birlikte Maliye bakanlığına ait sitelerde eş zamanlı olarak yayınlanacaktır.
-
Hazineye ait alanlarda nereye müracaat etmeliyiz?Hazine arazisi ise illere Valilik veya Milli Emlak Müdürlüğüne, ilçelerde Kaymakamlık veya Mal Müdürlüğüne müracaat etmelidir.
-
Tıbbi ve Aromatik bitkiler ile ve tarım ürünleri alt tür olarak ekilebilir mi?Hazine arazilerinde odun ve odun dışı orman ürünü veren orman ağaç, ağaççık ve flora türleri ile saf veya karışık yapılacak özel ağaçlandırma ve özel erozyon kontrolü çalışmalarına izin verilebileceği gibi, bu türlerle yapılan ağaçlandırmaların altında projesinde belirtilmesi kaydıyla; tıbbi, aromatik, yumrulu ve soğanlı bitkiler ile her türlü tarım ürünlerinin yetiştirilmesine izin verilebilir.
-
Hazine arazilerinde yapılan özel ağaçlandırma sahalarında yapılaşmaya izin var mı?Hazine arazilerinde imar planı dışında bulunan yerlerde proje sahası yatay alanının % 0,1’ine kadar ağaçlandırma, bakım ve koruma amaçlı yapılaşma izni verilebilir. Bu miktar 3000 m²’yi geçemez.
-
Arazi sınıfı bakımından herhangi bir şart var mıdır?Evet vardır. Beş (V) ve daha yukarı sınıftaki araziler üzerinde, uygulama projesinde belirtilen idare süresi boyunca odun ve odun dışı orman ürünü veren türlere, Dördüncü sınıfa (I - IV) kadarki araziler üzerinde uygulama projesinde belirtilen idare süresi boyunca odun dışı orman ürünü veren türler; Yetiştirmek amacıyla ağaçlandırma yapılmak üzere gerçek veya tüzel kişilere ön izin verilebilir.
-
Özel ağaçlandırma izni verilmeyen hazine arazileri nerelerdir?a) Kamu hizmetlerine tahsisli olanlar, b) Belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde imar planı bulunmayan yerler ile onaylı nazım ve uygulama imar planlarında ağaçlandırılacak alan dışında bir amaca ayrılanlar, c) Kıyı Kanunu kapsamında kalanlar, deniz kıyı kenar çizgisinden itibaren kara yönünde yatay olarak iki bin metrelik mesafe içinde bulunan yerler ile tabii göl kıyı kenar çizgisinden itibaren kara yönünde yatay olarak beş yüz metrelik mesafe içinde bulunanlar, ç) Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında olan ve Kültür ve Turizm Bakanlığınca kiraya verilmesi uygun görülmeyenler, d) Millî park, tabiat parkı, tabiat anıtı ve tabiat koruma alanları içinde kalan ve Orman ve Su İşleri Bakanlığına tahsisi gerekenler, e) Tarım Reformu Kanunu kapsamında olan ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca kiraya verilmesi uygun görülmeyenler, f) Askerî Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu kapsamında olan ve Genelkurmay Başkanlığınca kiraya verilmesi uygun görülmeyenler, ğ) Belediye Kanununun 79 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamında kalanlar, h) Devletin hüküm ve tasarrufu altında olan ve ilan edilen özel çevre koruma bölgelerinde kalanlar, ı) Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanunun 12 nci maddesi kapsamında kalan ve hak sahipliği kesinleşenler, j) Belediye ve mücavir alan sınırları dışında olan ve herhangi bir ölçekteki plânda ağaçlandırma alanı dışında başka bir amaca ayrılanlar (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca uygun görüş verilen taşınmazlar hariç), k) Mera, yaylak ve kışlak vasıflı olanlar, l) Turizmi Teşvik Kanununun 8 inci maddesi uyarınca Bakanlar Kurulu kararı ile ilan edilen kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri ile turizm merkezleri sınırları içerisinde kalan yerler ile ileride turizm amacına yönelik yatırımlara açılabilme ihtimali olanlar, m) İmar planları dışında, tek parçada veya birden fazla olmakla birlikte birbirine bitişik iki hektardan küçük olanlar, n) Gerçek kişilere bir defada tek bir proje için elli hektardan (500.000 m2) büyük olan araziler ile tüzel kişilere ise bir defada tek bir proje için üç yüz hektardan (3.000.000 m2) büyük araziler, p) Genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin gelecekteki ihtiyaçları için gerekli olduğu anlaşılanlar, r) Teferruğ yolu ile edinilen ve edinme tarihinden itibaren bir yıl geçmemiş olanlar, s) Kamulaştırma yolu ile edinilen, amacında kullanılmadığı için boş kalan ve 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 23 üncü maddesinde yazılı süresi dolmamış olanlar, ş) Üzerinde irtifak hakkı tesis edilen ve hak süresi dolmamış olanlar, t) Özel kanunlar gereğince, özel amaçlarla tahsisi, kamu kurum ve kuruluşlarına devri veya kullanımlarına verilmesi gerekenler, u) Maden işletme ruhsatı kapsamında kalanlar (doğabilecek zararların ruhsat sahibi tarafından kiracıya defaten ödenmesi şartıyla, ilgisine göre Maden İşleri Genel Müdürlüğünün veya ilgili il özel idaresinin uygun görüş verdiği ve ruhsat sahibinin muvafakatinin olduğu alanlar hariç), üzerinde ağaçlandırma yapılmak amacıyla ön izin verilmez ve kiralama yapılmaz. Bu taşınmazlar hakkındaki talepler Bakanlığa iletilmeden reddedilir, (g), (ğ) ve (h) bentlerinde belirtilen taşınmazlar hakkındaki talepler ise ilgili kurumlara yönlendirilir.
-
Sahipli arazilerde özel ağaçlandırma yapabilmek için sahanın büyüklüğü ne kadar olmalıdır?Sahipli arazilerde en az 5 dekar (dönüm) olmalıdır.
-
En fazla ne kadar sahada özel ağaçlandırma yapılabilir?Bir defada en fazla 3000 dekar olmalıdır.
-
Özel ağaçlandırma hangi sahipli arazilerde yapılamaz?-Tapusu olmayan, - Zilyetliği mahkeme kararına dayanmayan yerlerde, -Üzerinde ipotek veya haciz bulunan taşınmazlarda, -0,5 hektardan küçük sahalarda; Özel Ağaçlandırma çalışması yapılamaz.
-
Başvuru nereye yapılabilir?Sahipli arazilerde en yakın orman idaresine.
-
Başkasına ait bir araziyi kiralamak suretiyle özel ağaçlandırma yapılabilir mi?Başkasına ait bir arazide özel ağaçlandırma yapılabilir. Bunun için noter onaylı kira sözleşmesi yapılmalı ve bu sözleşmede, özel ağaçlandırma, özel erozyon kontrolu veya özel imar-ihya gayesi ile yapıldığı ve kira süresinin projede belirtilen türlerin idare müddeti sonuna kadar olduğu hususu belirtilmelidir.
-
Başvuruda gerekli belgeler nelerdir?Sahipli arazilerde; müracaat sahasının tapu belgesini, tapu müdürlüklerinden temin edilen tapu çapı ve tapu sınırlarının gösterildiği koordinatlı harita ve dilekçe.
-
Başvurudan sonraki işlemler sırasıyla nelerdir?Müracaata konu saha sahipli arazi ise; işletme müdürlüğü müracaatçıdan Genel Müdürlükçe belirlenen proje dispozisyonuna uygun olarak en geç 90 gün içerisinde uygulama projesini ormancılık bürolarına tanzim ettirerek teslimini ister. Uygulama projesinin verilen sürede teslim edilmemesi durumunda, talep halinde 30 gün ek süre verilebilir. Uygulama projesinin verilen ek süre içerisinde de teslim edilmemesi halinde işletme müdürlüğü tarafından ilgilinin dilekçesi işlemden kaldırılır. İşletme müdürlüğü, uygulama projesini en geç 30 gün içinde arazide ve büroda inceler ve onay için bölge müdürlüğüne gönderir. Uygulama projesi, uygun bulunması halinde bölge müdürü tarafından onaylanarak işletme müdürlüğüne gönderilir. İşletme müdürlüğünce uygulama projesinin onaylandığı ilgiliye yazılı olarak tebliğ edilerek 60 gün içerisinde taahhüt senedinin işletme müdürlüğüne verilmesi istenir. Taahhüt senedinin verilmesini müteakip 90 gün içerisinde işe başlanır.
-
Enter your answer here
